La Source (Chambres d’Hôtes)

 

Interessante evenementen en bezienswaardigheden in de regio Pont du Gard

(klik op het logo)

 

 

 

Pont du Gard

De cultuurliefhebber komt volop aan zijn trekken indit departement waarbij ook absoluut het stadje Uzès en omgeving niet mag worden overgeslagen. Uzès is het oudste hertogdom van Frankrijk maar heeft ook een waterleiding van meer dan 2000 jaar oud.

 

 

 

Bij Uzès haalden de Romeinen namelijk het water uit een bron bij dit prachtige stadje. Op een hoogte van 71,5 meter werd het uit de bron van de Eure getapt en liep vervolgens in een verval van circa 23 centimeter per kilometer door de wijn-, boomgaarden en geurige garrique richting Nîmes. Daar voorzag het de stad van water en konden de fonteinen, bronnen en de Romeinse badhuizen functioneren.

 

Het water moest daarvoor wel een afstand van ruim 50 kilometer afleggen en kwam op zijn weg richting Nîmes ook nog eens de rivier de Gardon tegen. Dat werd door de Romeinen ingenieus opgelost met de bouw van de Pont du Gard.

De Romeinen bouwden het aquaduct en de "leidingen" in ongeveer 14 jaar en volgens de gevonden documenten moeten ze dat met ongeveer 1000 man hebben gedaan. In het jaar 52 werd het complex in gebruik genomen waarna het tot de 3e eeuw gefunctioneerd zou hebben.

Het bijzondere is dat de hele constructie gebouwd is zonder mortel of cement en al helemaal niet met stalen muurankers. De stenen zijn dus zodanig "gestapeld" dat er een hechte constructie ontstond die heden ten dag nog fier overeind staat. Overigens sloeg na het jaar 500 wel het verval toe maar dat werd door Napoleon III een halt toe geroepen.

De Pont du Gard is nu een beschermd monument en behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. Als je meer wilt weten over dit unieke bouwwerk dan is een bezoek ter plekke absoluut aan te raden. Er is namelijk een tentoonstellingsruimte waar je heel veel te weten kunt komen over het ontstaan van het aquaduct en het leven van de Romeinen in deze streek. Op Youtube staan verscheidene filmpjes over Pont du Gard, maar ook over Uzes en andere interessante plaatsen in de omgeving.

 

Op andere plaatsen in Frankrijk hebben wij ook versteld gestaan van het bouwvernuft van de Romeinen en als je dat in het perspectief van de tijd plaatst is het helemaal indrukwekkend wat zij gepresteerd hebben! Je kunt natuurlijk ook alvast een kijkje nemen op de website over Pont du Gard.

La Source (Chambres d’Hôtes)  |  info@lasource-combas.com